Nieuws

Dekkingsgraad augustus 2015

De voorlopige beleidsdekkingsgraad van Bpf GIL was eind augustus 113,0%. Een maand eerder was dat 114,1%. Het gaat om een schatting, dit cijfer kan nog wijzigen.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van 105% heeft het pensioenfonds € 1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren.

Twee dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 113,0% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in augustus van 108,2% naar 106,3%.

Rekenrente verlaagd

Met ingang van 15 juli 2015 heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de rente aangepast waarmee pensioenfondsen hun financiële positie moeten berekenen. De rekenrente is verlaagd van 4,2% naar 3,3%. Deze verlaging heeft een negatief effect op de financiële positie van pensioenfondsen.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf GIL zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur