Nieuws

AOW-leeftijd gaat verder omhoog

Nederlanders leven gemiddeld langer. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Als we allemaal langer leven, betekent dit dat de AOW-leeftijd verder omhoog gaat. Het uitgangspunt is namelijk dat iemand gemiddeld 18 jaar lang AOW-pensioen ontvangt.

De AOW-leeftijd stijgt 3 maanden

In de wet staat verder dat de overheid hierover 5 jaar van tevoren een besluit moet nemen. Daarom is nu besloten dat de AOW-leeftijd met 3 maanden stijgt in 2022. Mensen ontvangen vanaf dat jaar voor het eerst AOW-pensioen vanaf 67 jaar en 3 maanden.
Dit besluit betreft mensen die geboren zijn op of na 1 januari 1955 en vóór 1 april 1956. Volgend jaar besluit het kabinet of de AOW-leeftijd nog verder stijgt voor de mensen die geboren zijn na 1 april 1956.

Wat is AOW-pensioen?

AOW-pensioen is pensioen van de overheid voor mensen die in Nederland hebben gewoond en/of gewerkt. Hebt u vóór uw AOW-datum 50 jaar in Nederland gewoond en/of gewerkt? Dan krijgt u een volledig AOW-pensioen. Voor elk (volledig) jaar dat u in het buitenland hebt gewoond en/of gewerkt, ontvangt u 2% minder AOW-pensioen. Meer informatie over uw AOW-pensioen leest u op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

De pensioenrichtleeftijd stijgt naar 68 jaar

Behalve AOW-pensioen bouwen veel werknemers ook aanvullend pensioen op via hun werkgever. Zo bouwt u pensioen op bij ons fonds.
Aan dit pensioen is een zogeheten pensioenrichtleeftijd gekoppeld. Deze pensioenrichtleeftijd is in onze pensioenregeling nu nog 67 jaar. Hierop is het pensioen berekend dat u ziet in uw Uniform Pensioenoverzicht en in Mijn Pensioencijfers achter de inlog van deze website.
Omdat deze pensioenrichtleeftijd gaat stijgen naar 68 jaar, moet onze pensioenregeling mogelijk ook aangepast worden. Hierover moet het bestuur nog beslissen. We houden u op de hoogte.

Meer weten?

Meer informatie over uw pensioen bij ons fonds vindt u op deze website. Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met onze helpdesk. Voor informatie over uw AOW-pensioen kunt u terecht op de website van de Sociale Verzekeringsbank.