Nieuws

Beleidsdekkingsgraad daalt in maart: 106,7%

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad van Bpf GIL kwam eind maart uit op 106,7%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ongeveer 1,07 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 107,5%.

Ontwikkelingen in maart

De financiële positie van het fonds is in de maand maart licht verbeterd. Dit wordt deels veroorzaakt door de stijging van de waarde van de beleggingen in aandelen, waardoor er meer vermogen is. Daarnaast is de rente licht gestegen in maart. Bij een hogere rente hoeft het pensioenfonds minder geld opzij te zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.  Deze positieve ontwikkelingen zorgen niet meteen voor een hogere beleidsdekkingsgraad, aangezien dat de gemiddelde dekkingsgraad is over de laatste 12 maanden.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingenDe totale waarde van alle uit te keren pensioenen, nu en in de (verre) toekomst. van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was in december het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 109,2% en de vereiste dekkingsgraad is 111,9% (stand eind 4de kwartaal 2015). Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), omdat de beleidsdekkingsgraad tot 31 december 2015 niet boven de vereiste dekkingsgraad is uitgestegen. In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 12 jaar te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf GIL zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur