Nieuws

Beleidsdekkingsgraad daalt licht in december: 109,2%

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

 

De beleidsdekkingsgraad van Bpf GIL kwam eind december uit op 109,2%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ongeveer 1,09 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 110,1%.

Ontwikkelingen in december

De financiële positie is verslechterd in december door negatieve resultaten op de beurs. Dit wordt met name veroorzaakt door de daling van de waarde van de beleggingen in aandelen, waardoor er minder vermogen is. De rente is wel licht gestegen in december. Bij een hogere rente hoeft het pensioenfonds minder geld opzij te zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. De renteontwikkeling heeft daarom een positief effect gehad op de financiële positie van het fonds. 

De daling van de waarde van de aandelen weegt echter zwaarder, waardoor de beleidsdekkingsgraad is gedaald in december.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingenDe totale waarde van alle uit te keren pensioenen, nu en in de (verre) toekomst. van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was in december het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 109,2% en de vereiste dekkingsgraad is 112,4% (stand eind 3de kwartaal 2015). Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), omdat de beleidsdekkingsgraad tot 31 december 2015 niet boven de vereiste dekkingsgraad is uitgestegen. In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 12 jaar te verbeteren. 

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf GIL zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur