Nieuws

Onze financiële positie is bijna ongewijzigd

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad van Bpf GIL kwam eind augustus uit op 104,4%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ruim 1,04 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 104,6%.

2 dekkingsgraden 

Bpf GIL heeft twee dekkingsgraden:

  • een actuele dekkingsgraad en
  • een beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad wordt aan het einde van elke maand bepaald en is een momentopname.
De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de actuele dekkingsgraad. Het bestuur bepaalt zijn beleid op basis van, de naam zegt het al, de beleidsdekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Ontwikkelingen in augustus

De actuele dekkingsgraad is in de maand augustus iets gedaald. De beleggingen in aandelen zijn in de maand augustus gestegen, waardoor er meer vermogen is. Hierdoor is de dekkingsgraad met 0,3% gestegen.

De rente is ook gestegen in augustus. Dit heeft echter een licht negatief effect gehad op de dekkingsgraad. Normaal gesproken is een stijgende rente goed nieuws. Want bij een hogere rente hoeft het pensioenfonds minder geld opzij te zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Deze maand was een uitzondering. Door de stijging van de rente zijn andere beleggingen dan aandelen juist gedaald in waarde. Het effect van die daling was zo groot, dat uiteindelijk de dekkingsgraad hierdoor ook met 0,2% daalde.

De overige effecten hebben ook een negatief effect van 0,2% gehad op de beleggingen. In totaal is de actuele dekkingsgraad dus met 0,1% gedaald in augustus.

Bekijk hier het overzicht van de ontwikkelingen op de actuele dekkingsgraad in de afgelopen maand.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingen van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was in december 2015 het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 109,2% en de vereiste dekkingsgraad was 111,9% (stand ultimo 2015).
Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), omdat de beleidsdekkingsgraad tot 31 december 2015 niet boven de vereiste dekkingsgraad is uitgestegen. In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 12 jaar te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf GIL zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur