Nieuws

Z-score en performancetoets voor 2015 bekend

De beleggingsprestaties van verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen worden jaarlijks getoetst met behulp van de zogenoemde z-scores en performancetoetsen. Voor Bpf GIL zijn de cijfers van 2015 bekend. 

Z-score

De z-score is een maatstaf die weergeeft wat de beleggingsresultaten van een pensioenfonds zijn ten opzichte van de resultaten van vooraf gekozen benchmarks (normrendementen). De z-score kan fors verschillen per jaar én per pensioenfonds. Bijvoorbeeld omdat de gekozen benchmark niet is aangepast aan een nieuw beleid. De z-score zegt daarom relatief weinig over goed of slecht beleggingsbeleid van een pensioenfonds. De z-scores worden gecontroleerd door de accountant.

Performancetoets

De performancetoets is een gemiddelde van de z-score over 5 jaar. Wanneer de performancetoets onder de 0 uitkomt, staat het werkgevers vrij om (op basis van het Vrijstellingsbesluit) een alternatief te zoeken voor het verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfonds.

Resultaat

Over 2015 is een z-score behaald van +0,33. De performancetoets over de periode 2011 tot en met 2015 komt uit op +1,23. De performancetoets blijft dus boven het vereiste minimum van 0.