Nieuws

Ons fonds sluit 2016 af met positief resultaat

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds kwam eind december uit op 103,9%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ongeveer 1,04 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 103,8%.

2 dekkingsgraden

Ons pensioenfonds heeft twee dekkingsgraden:

  • een actuele dekkingsgraad en
  • een beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad wordt aan het einde van elke maand bepaald en is een momentopname.
De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de actuele dekkingsgraad. Het bestuur bepaalt zijn beleid op basis van, de naam zegt het al, de beleidsdekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Ontwikkelingen in december

Ook de actuele dekkingsgraad is in de maand december gestegen. De beleggingen in aandelen werden meer waard. Dit heeft een stijgend effect gehad op de dekkingsgraad van 0,9%. Daarnaast is de rente voor de verplichtingen vrijwel gelijk gebleven in december, waardoor de waarde van de verplichtingen vrijwel niet in waarde is veranderd. De rente voor de rentegevoelige beleggingen is echter gedaald, waardoor deze beleggingen in waarde zijn toegenomen. Hierdoor is de dekkingsgraad met 0,8% gestegen.
De overige effecten hebben ook een positief effect gehad van 0,6% op de dekkingsgraad. Dit relatief grote effect wordt met name veroorzaakt door de nieuwe aannames die worden gebruikt voor het waarderen van de verplichtingen. Door deze nieuwe aannames is de waarde van de verplichtingen gedaald, waardoor de dekkingsgraad is gestegen. Op totaalniveau is de actuele dekkingsgraad over de maand december met 2,3% gestegen.
Bekijk hier het overzicht van de ontwikkelingen op de actuele dekkingsgraad in de afgelopen maand.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingen van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was in december 2016 het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 103,9% en de vereiste dekkingsgraad was 112,3% (stand ultimo 2016).

Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 10 jaar (11 jaar in 2016) te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf GIL (binnenkort: Bpf Foodservice) zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur